Ik merkte het pasgeleden zelf weer, een eerste indruk is zo belangrijk!

Jaco en ik waren online op zoek naar een leuk vakantiehuisje. Van tevoren stel je al je filters in: Wanneer wil je op vakantie? Met hoeveel personen ga je? Waar moet het huisje aan voldoen? Je klikt op zoeken en er rolt een batterij aan huisjes uit je zoekopdracht. 😵‍💫

Waar valt je oog als dan als eerste op? Jawel… op de foto’s. Je bent op zoek naar die vibe, waarvan je meteen weet: als ik hier op vakantie ga wordt het zo vet (of relaxed, of vul maar in).

Maar wat ik vooral zag: hele donkere foto’s, ik had geen idee waar ik naar zat te kijken. Of foto’s met een groothoeklens die zonder nabewerking op de site zijn geknald (net een vissenkom!). Dat vraagt van mij wel heel veel voorstellingsvermogen om me daar vakantie te zien vieren. Laat staan dat ik er graag een dik bedrag voor neer tel.

Zie het professioneel fotograferen van je vakantiehuisje als een service aan je gasten. Je maakt het ze makkelijker voor jou te kiezen en de voorpret is zo veel groter.

In deze blog geef ik je je daarom graag wat tips om jouw vakantiehuisje zo goed mogelijk te fotograferen.

1. Maak het vakantiehuisje schoon en opgeruimd voordat je gaat fotograferen

Dit lijkt een inkoppertje, maar voordat je begint met fotograferen, is het belangrijk om het huisje goed schoon te maken en op te ruimen. Als ik kom fotograferen wordt er nog vaak lachend gezegd, “Ach die smerige ramen zie je toch niet op de foto”. Maar niets is minder waar, want de camera legt alles onverbiddelijk vast. En je hebt maar één kans op een goede eerste indruk. Zorg dus dat alle rommel uit zicht is, ramen gezeemd en dat alle oppervlakken schoon zijn. Een opgeruimd huisje oogt namelijk veel ruimer en aantrekkelijker. Daarnaast scheelt het jou tijd in de nabewerking…

2. Gebruik natuurlijk licht

Het beste licht om je vakantiehuisje mee te fotograferen is natuurlijk daglicht. Zorg daarom dat je tijdens het fotograferen de gordijnen en ramen open hebt staan. Dit geeft niet alleen een frisse uitstraling aan de foto’s, maar zorgt ook voor een warme en gezellige sfeer.

3. Maak gebruik van een statief om je vakantiehuisje te fotograferen

Een statief helpt je ervoor zorgen dat de foto’s scherper en mooier worden. Door het gebruik van een statief voorkom je trillingen en bewegingen tijdens het fotograferen. Dit is vooral handig als je in een donkerder huisje fotografeert, omdat je dan een langere sluitertijd nodig hebt. Zo krijg je toch die frisse foto’s waar je naar op zoek bent.

Ook helpt een statief je bij het uitlijnen van de foto’s. Je kunt dat met een statief op je gemak doen, zodat je perfect rechte foto’s krijgt. In deze blog lees je overigens wat je nog meer nodig hebt als je een interieur gaat fotograferen.

4. Fotografeer vanuit verschillende perspectieven

Zorg dat je bij het fotograferen van je vakantiehuisje vanuit verschillende perspectieven fotografeert. Maak bijvoorbeeld foto’s vanuit de hoek van de kamer of door een deuropening. Zo krijg je een beter beeld van de ruimte en de indeling van het huisje.

Ook is het fijn om naast overzichtsfoto’s, waar je een complete ruimte op ziet, kleinere hoekjes te fotograferen en detailshots te maken (zie volgend punt). Je creëert daarmee niet alleen een goed beeld van wat het vakantiehuisje te bieden heeft, maar ook foto’s die de sfeer goed weergeven.

5. Let op de details

Details maken een huisje persoonlijk en uniek. Zorg daarom dat je ook foto’s maakt van bijvoorbeeld het servies, de schilderijen aan de muur of de bloemen op tafel. Dit maakt het huisje niet alleen persoonlijker, maar laat ook zien dat je aandacht hebt besteed aan de inrichting.

6. Maak gebruik van een groothoeklens bij het fotograferen van je vakantiehuisje

Een groothoeklens kan ervoor zorgen dat je meer van de ruimte in één foto kan vastleggen. Hierdoor lijkt de ruimte groter en komt het huisje ruimtelijker over. Let wel op dat je niet te veel van de kamer in één foto probeert te krijgen, anders kan het er onnatuurlijk uitzien.

Let er ook op dat je geen vissenkomeffect creëert. Dit kun je doen door een klein beetje in te zoomen. En vergeet niet om de foto’s na te bewerken (zie punt 7), want daarmee kun je dit effect ook weer wegwerken.

7. Bewerk de foto’s

Tot slot is het goed om de foto’s na het fotograferen te bewerken. Dit hoeft niet heel uitgebreid te zijn, maar het kan wel zorgen voor net wat mooiere en professionelere foto’s. Pas bijvoorbeeld de belichting en contrasten aan of verwijder storende elementen uit de foto’s.

 

Wil jij je vakantiehuisje liever laten fotograferen?

Download dan gratis mijn brochure en..

  • Kom meer te weten over wie ik ben

  • Lees meer over mijn werkwijze

  • Bekijk de beschikbare shoots en bijbehorende tarieven

Interieurfotograaf Breda - Leontine van der Schans